Orthodoxy – G.K. Chesterton

The believers in miracles accept them because they have evidence for them. The disbelievers in miracles deny them because they have a doctrine against them. 

In ‘Orthodoxy’ legt G. K. Chesterton uit hoe hij overtuigd raakte door het christelijk geloof. Deze Engelse schrijver uit de vroege twintigste eeuw zocht God jarenlang overal behalve in de kerk, maar kwam er tot zijn verbazing achter dat de Bijbel veel leerde wat hij zelf al vermoedde. Inmiddels bekeerd, gaat hij in dit boek het debat aan met athëisten en relativisten. 

Wie speelse filosofie kan waarderen, zal vaak moeten glimlachen bij het lezen van dit boek. Chesterton slaagt er meesterlijk in om de redeneringen van zijn tegenstanders binnenstebuiten te keren. Met een meeslepende passie laat hij zien hoe Jezus het antwoord is op onze diepste vragen en verlangens, juist door recht te doen aan het paradoxale van de mens. Wie het werk van C. S. Lewis kent, zal zien hoezeer deze door hem beïnvloed is. 

Grootste nadeel is dat Chestertons gedachtekronkels soms lastig te volgen zijn. De lezer zal erin moeten berusten dat hij een zin soms meerdere keren moet lezen. 

Meer inspiratie

Blog

Ondertussen bij onze Zuiderburen

Het was toch ruim 4 jaar geleden dat we in het centrum van Antwerpen aan het wachten waren op ‘Summergirl_43’, ‘Maaayyzz’ en andere studenten. We kenden alleen de namen van hun Instagram accounts,

Lees verder »
Blog

De liefde van Christus

2 Korintiërs 5 vers 14: Wat ons drijft is de liefde van Christus. Afgelopen weken zijn mij meerdere beelden bijgebleven. Allereerst de beelden vanuit Kabul, al die mensen die angst

Lees verder »
Blog

Moeilijk bibberen in de zon

Het is zwart-wit, maar niet ouderwets, gebekt met een snaveltje, maar kan niet vliegen. Rara, over welk dier heb ik het? En als je het weet, de volgende vraag: hoe spreek je dat uit? 

Lees verder »