Jezus in science fiction

Dit jaar was het eindelijk zo ver: na vele mislukte pogingen verscheen ‘Dune,’ de moeder van alle science fiction, eindelijk op het witte doek. Frank Herbert schreef dit boek al in 1965, en het heeft een enorme invloed gehad op zowel Star Wars als James Camerons Avatar. En laten deze films nu ook alles te maken hebben met Jezus.

In Dune maken we kennis met een diepgelovig woestijnvolk dat simpel leeft. Ze worden echter onderdrukt door een boosaardig en almachtig keizerrijk dat alle macht naar zichzelf toe trekt. Gelukkig is er voorspeld dat er op een dag een Uitverkorene zal komen die bevrijding zal brengen: de Messias. Precies datzelfde idee komen we ook in Star Wars en Avatar tegen. Klinkt het al een beetje bekend?

In Dune komt de hoofdpersoon erachter dat hij deze Messias is. Hij besluit om een rebellenbeweging tegen het Keizerrijk te beginnen en een einde te maken aan het onrecht. Hij verzamelt bondgenoten, maar al vrij snel moet hij voor het eerst een onschuldig iemand doden om het grotere belang te dienen. Even twijfelt hij, maar dan beseft hij dat het soms nodig is om hard te zijn als je de wereld wil veranderen. Hij kiest voor geweld. Vrijwel alle actiefilms die we vandaag de dag kijken hebben ditzelfde plot: de zwakke hoofdpersoon wordt onderdrukt, maar kiest ervoor om terug te vechten en weet de onderdrukker te verslaan.

En dat is ook precies wat iedereen van Jezus verwachtte: hij zou het Romeinse Keizerrijk verslaan en de onderdrukking definitief beëindigen. Maar als Romeinse soldaten zijn volgelingen omsingelen, maakt hij een onbegrijpelijke keus: “Steek je zwaard terug op zijn plaats. Want wie naar het zwaard grijpt, zal door het zwaard omkomen” (Mat. 23:52). Hij vertikt het gewoon. Al zal de onderdrukking hierdoor doorgaan en wordt het de val van Israël, Jezus weigert om hard te worden. Hij beseft heel goed wat de consequentie daarvan is, maar de prijs van haat is simpelweg te groot. En dus omhelst Hij de onderdrukker. Zelfs als ze hem dood martelen aan een kruis spreekt Hij nog steeds woorden van liefde en vergeving, tot aan zijn allerlaatste snik…

En dan gebeurt er iets. De onderdrukker kijkt verbijsterd naar het levenloze lichaam van Jezus. Deze man was bereid voor zijn vijanden te sterven. En als dat tot hem doordringt, zegt hij met tranen in zijn ogen: “Hij was werkelijk Gods zoon” (Mat. 27:54).

Meer inspiratie

Blog

He lives in you

Heb je er wel eens over nagedacht hoe het zou zijn geweest om één van Jezus’ leerlingen te zijn? Probeer je in te denken: drie jaar lang trek je met

Lees verder »
Blog

Een universele boodschap

De boodschap van de Bijbel is dat God alle volken op het oog heeft. Dat alles en iedereen omvattende karakter van het evangelie van Jezus Christus komt bij de evangelist

Lees verder »
Blog

Wie zeggen jullie dat ik ben?

De vraag naar wie Jezus is, wordt geregeld gesteld tijdens gesprekken met studenten. Bij het gespreksspel ‘Perspective’, heb je bij deze vraag de keuze uit vijf verschillende antwoorden, namelijk Jezus

Lees verder »