Er is hoop

“Dit jaar is het jaar van hoop”, zo sprak Mark Rutte. Een aantal christelijke leiders belegden een dienst met elkaar om “hoop over Nederland uit te spreken”. Wat is hoop eigenlijk, en welke plek heeft hoop bij christenen?

Hoop is in het dagelijks leven iets wat in de toekomst ligt, en waar je niet zeker van bent of dat wel of niet gebeurt. “Ik ben verkouden, ik hoop dat het geen corona is.” “We gaan morgen lekker wandelen, ik hoop op mooi weer.”

Hoop doet leven zeggen ze. Meestal bedoelen we dan dat er iets moois in de toekomst ligt waar we naar uit kunnen kijken en wat reden geeft om te leven. Maar het is niet zeker.

Bijbelse hoop is sterker. Het is een zeker weten. Als we hier op aarde sterven, stopt het leven niet. Ik heb het nog nooit gezien, en toch weet ik het zeker. Het is een vast vertrouwen dat het zo zal zijn of zal gaan gebeuren.

Wij worden opgeroepen te vertellen aan anderen van de hoop die in ons is. Welke hoop? Dat God in alle omstandigheden bij ons is, ons zal helpen en een geweldige toekomst heeft voor ons. Hoop dat God in kan grijpen in onze levens, dat Hij wonderen doet. Gewoon kleine alledaagse zaken. Ik merk dat in mijn leven, en dat mag ik vertellen aan anderen. Niet voor eigen winst, maar tot eer van God.

Ten slotte denk ik bij “hoop” vooral aan onze toekomst in Jezus Christus, die zeker en vast is, omdat Hij is opgestaan en de macht van de zonde heeft overwonnen.

Wat kan jij de komende weken over hoop delen met anderen?

Meer inspiratie

Blog

Wie zeggen jullie dat ik ben?

De vraag naar wie Jezus is, wordt geregeld gesteld tijdens gesprekken met studenten. Bij het gespreksspel ‘Perspective’, heb je bij deze vraag de keuze uit vijf verschillende antwoorden, namelijk Jezus

Lees verder »
Blog

Herstellers

In zijn boek ‘Herstellers’ beschrijft Gabe Lyons drie globale groepen christenen.   – De Diehards gaan volop voor het evangelie en bewegen vooral binnen de christelijke bubbels.  – De Mengers willen niet

Lees verder »
Blog

Prijs betalen om Jezus te volgen

In mijn vorige column half januari schreef ik over vooruit kijken. Tijd nemen met God om een heldere levens-atmosfeer te hebben en Jezus te volgen. Niemand wist toen dat we

Lees verder »
Blog

Van kind tot volwassene

Het punt waarop iemand tot geloof komt is allerminst een eindpunt. Het is juist een startpunt. Want wie net tot geloof komt, is een zuigeling in het geloof. Zo spreekt

Lees verder »