Ga naar de inhoud

Pas je aan,
net als Paulus

Ester is student en betrokken bij StudentLife. Tijdens de Lift-Off in oktober 2025 deelt ze haar kennis én ervaring in hoe je jezelf kunt aanpassen, net zoals Paulus dat deed. Ze legt uit dat niet alleen de boodschap belangrijk is bij het vertellen van het evangelie, maar ook de boodschapper zelf.

Ester - pas je aan net als paulus

“Ik ben opgegroeid in Centraal-Azië. Ooit studeerden mijn ouders in Amsterdam. In hun studententijd raakten ze ervan overtuigd dat God hen wilde gebruiken om moslims in Centraal-Azië te bereiken. Een paar jaar na het behalen van hun diploma, verhuisden ze daarnaartoe. Nu, een paar maanden geleden, was ik op de zolder van mijn ouders aan het spitten door een heleboel oude schoolprojecten, rapporten en babyfoto’s, toen ik op dit briefje stuitte. Het is een briefje dat mijn ouders schreven als onderdeel van een nieuwsbrief die ze stuurden naar mensen in Nederland die hen steunden. 

Het briefje

‘Denk je dat we een Nederlands eiland zijn in een Centraal-Aziatische zee? Een ivoren toren? Nou, ondanks dat we Nederlands zijn, willen we eigenlijk zoveel mogelijk een Centraal-Aziatisch huishouden zijn, zodat onze buren en vrienden zich thuis voelen. We willen ons aanpassen en zijn zoals zij, van hen ontvangen en met hen delen. Klinkt dat berekenend? We hopen dat dat niet het geval is, want dat is niet wat we willen. We zullen nog heel veel moeten leren voordat we echt iets kunnen geven. Want geven, dat is wat we willen doen! Niet alleen uit onze kennis en ervaringen uit onze beroepen, onze ervaringen als ouders van jonge kinderen, maar ook uit de liefde die wij zelf van onze Heer Jezus hebben ontvangen.’ 

Ester - pas je aan net als paulus

"Het is niet alleen de boodschap die we hebben die telt..."

De boodschap, de boodschapper en de ontvanger

Het is niet alleen de boodschap die we hebben die telt, maar ook de manier waarop de boodschap wordt afgeleverd en de persoon die deze levert – dat zijn wij! – die dingen zijn ook belangrijk. Laten we eens kijken naar wat Paulus schrijft in 1 Korintiërs 9. Paulus start met het verdedigen van zijn rechten om te eten en te drinken, om te trouwen en om geld te ontvangen, omdat hij werk voor de Heer doet. Vervolgens geeft hij aan dat hij geen gebruik heeft gemaakt van deze rechten, omdat hij geen obstakel wil vormen op de weg van het evangelie. Vervolgens gaat de tekst verder vanaf vers 19 tot en met 23 in de Bijbel in Gewone Taal (BGT): 

Paulus past zich aan
Omdat ik van niemand geld aanneem, ben ik helemaal vrij. Maar ik gebruik die vrijheid om me aan te passen aan alle mensen met wie ik omga. Zo wil ik zo veel mogelijk mensen voor het geloof winnen. Als ik bij Joden ben, gedraag ik me als een Jood. Dat doe ik om hen voor het geloof te winnen. Mijn leven wordt niet beheerst door de Joodse wet. Toch gedraag ik me bij mensen die leven volgens de Joodse wet, als iemand die ook leeft volgens die wet. Dat doe ik om hen voor het geloof te winnen. Bij mensen die niet leven volgens de Joodse wet, gedraag ik me als iemand die ook niet leeft volgens die wet. Dat doe ik om ook die mensen voor het geloof te winnen. Maar ik leef natuurlijk wel volgens de wet van Christus, en ik doe precies wat God van mij vraagt. Bij christenen met een zwak geloof gedraag ik me als iemand die ook een zwak geloof heeft. Zo zorg ik ervoor dat ze vasthouden aan hun geloof. 

Ik pas me dus altijd aan, aan alle mensen met wie ik omga. En dan zijn er altijd wel een paar die gered zullen worden, omdat ze gaan geloven. Zo doe ik mijn best om aan iedereen het goede nieuws te vertellen. En ik hoop dat ik ook zelf in Gods nieuwe wereld kom. 

Je aanpassen als student in Nederland

Misschien komen we niet al te veel mensen tegen die zich zouden identificeren aan de hand van deze kenmerken die Paulus identificeert. Misschien zou het er voor ons meer zo uitzien:

Voor het Nederlandse volk ben ik als Nederlander geworden, om het Nederlandse volk voor me te winnen. Voor degenen die internationale studenten zijn, werd ik als internationale student (hoewel ik zelf geen internationale student ben) om de internationale studenten te winnen. Voor degenen die moslims zijn, ben ik als een moslim geworden (hoewel ik niet onder de Koran was, maar onder de wet van Christus) opdat ik de moslims zou kunnen winnen. Ik ben alles geworden voor alle mensen, opdat ik in ieder geval sommigen zou kunnen redden.

"Ik ben alles geworden voor alle mensen, opdat ik in ieder geval sommigen zou kunnen redden."

Het evangelie centraal

“Ik doe het allemaal ter wille van het evangelie, opdat ik met hen mag delen in de zegeningen ervan.” (1 Korinthe 9:23) Dit is waar het echt om draait, toch? Het evangelie. God werd mens in de vorm van Jezus Christus en deed alles wat nodig was om ons dicht bij Hem te brengen, vanwege Zijn liefde voor ons. Daar zit de uitdaging, nietwaar? Hoe pas ik me aan mensen aan, praktisch, maar ook in de manier waarop ik met hen communiceer, zonder de Ene persoon die ik wil verheerlijken uit het oog te verliezen?

We hoeven het evangelie niet op te offeren. Sterker nog, we mogen het evangelie absoluut niet opofferen. Maar trouw blijven aan het evangelie, aan de persoon van Jezus, aan de geweldige God die we mogen dienen, gaat hand in hand met aanpassing aan de mensen om ons heen.

 

Pas je aan net als Paulus

Ik wil je uitnodigen om wanneer je een gesprek voert met iemand, een beetje meer te gaan lijken op de ander. Niet om erbij te horen, maar wel zodat je een opening krijgt om het evangelie te delen. Zo had ik een aantal gesprekken met een Chinese promovendus en ik paste me aan door samen een aantal Chinese gerechten – waar ik nog nooit van had gehoord – te proeven. Ik zou ze zelf nooit hebben gekozen, maar het waren waardevolle momenten.  

Studievragen

Denk na over de vragen en lees verder voor een voorbeeld uit de praktijk over hoe je op een creatieve manier kunt aansluiten bij een ander, omwille van het evangelie.

  • Welke dingen belemmeren jou om je aan te passen aan de ander? 
  • Welke doelgroepen heb je in je omgeving? Wat vraagt dat?  
  • Gebruik je je aanpassingsvermogen om bij een groep te horen of om het evangelie te delen?  
  • Zijn er mensen in je leven bij wie je het moeilijk vindt om je aan te passen? Wat zou je kunnen doen in de komende tijd?  
  • Als je een gesprek voert, kun je een beetje meer gaan lijken op de persoon die voor je zit? 

Een praktijkvoorbeeld

Ester geeft een voorbeeld van hoe zij zelf de boodschap aanpast, omwille van het evangelie:

“Een tijdje geleden hadden ik en een mede-StudentLife’r een vervolggesprek in Utrecht met een meisje en we gebruikten Perspective (Perspective bestellen? Kijk in de webshop!). We waren bij de categorie over Jezus aangekomen, en de vraag is: wie was of wie is Jezus? Dus dit zijn je opties: Jezus was een revolutionair, hij was een leugenaar of een gek of een legende, hij was een groot spiritueel leider, hij was een spiritueel wezen, en deze laatste kaart zegt dat hij Schepper en Verlosser is.

Dus we komen bij deze kaarten, en ik had hier twee opties. Optie 1: Ik had het bij deze kaarten kunnen houden, en we hadden ze kunnen bespreken. Daar is niet per se iets mis mee. Maar dit meisje, dat heel weinig kennis van de Bijbel heeft, dat nauwelijks bekend is met het leven van Jezus – we hadden haar een beetje beter leren kennen in onze eerdere gesprekken, en ik realiseerde me dat ze dat misschien niet had begrepen. Dus ik had een alternatieve optie in gedachten. Ik vraag dit meisje: Hé, kijk je naar romcoms? (def. romcom: een romantische komediefilm)

Een prins uit het oosten

Laat me je vertellen over romcoms. Dus romcoms hebben de neiging om in feite een van de drie plots te hebben. Dus een van de meest voorkomende plots in romcoms gaat ongeveer als volgt: Er is een prins die de troonopvolger is in een Oost-Europees land. Deze prins wil nog geen koning worden, en beter nog, hij wil een normaal mens zijn. Dus verhuist hij naar een ander land en wordt daar student aan een universiteit. Nu ontmoet hij natuurlijk een meisje, een prachtig, mooi meisje, en ze worden verliefd. Ze heeft geen idee dat hij een prins is. Maar dan gebeurt er op een gegeven moment iets en komt hij erachter dat hij terug moet naar zijn land en koning moet worden. Dit meisje waar hij verliefd op is, heeft geen idee dat hij eigenlijk een prins is. Dus hij neemt haar terzijde en zegt tegen haar: “Oké, je was hier niet van op de hoogte, maar ik ben eigenlijk een prins in een prachtig Oost-Europese land en ik word verondersteld koning te worden.” *Ik weet het, het is super cheesy, maar blijf er nog even bij*

Wanneer ik dit vervolggesprek voerde met de studente, hoefde ik haar dit niet allemaal uit te leggen, want ze weet hoe een romcoms gaat. Maar ik zei wel het volgende: dit meisje uit het verhaal moet een beslissing nemen. Gelooft ze hem? Is het waar? Liegt hij? Is hij een oplichter, gewoon een super manipulatieve kerel waar ze toevallig voor viel? Is hij echt gek, gewoon een gekke kerel, die denkt dat hij een prins is? Of misschien… Mischien is het mogelijk… Spreekt hij wel echt de waarheid en is hij een prins?

De prins is als Jezus

Dus waarom begon ik tijdens dit gesprek over romcoms? Omdat het dezelfde vragen zijn waar je mee te maken krijgt als je goed naar Jezus kijkt. Zijn aanspraak op goddelijkheid, alles wat Hij over zichzelf zegt – is Hij een oplichter, is Hij een gek, of is Hij echt God als mens van vlees en bloed?

Misschien ben je niet zo enthousiast over dit verhaal als ik, maar terwijl ik dit deelde met het meisje voor me, zag ik haar ogen oplichten. Ze zegt: “Wow, dat is logisch. Ik begrijp dat we dezelfde keuze moeten maken met Jezus.”’

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.