Home | Resources | Gesprekstools | Luisteren en vragen stellen

Luisteren en vragen stellen

Luisteren

Wanneer we anderen over Jezus willen vertellen is er een grote valkuil om zo op te gaan in ons eigen verhaal, dat we helemaal niet meer luisteren naar de ander. Dat is niet alleen onhandig, maar ook onbeleefd. Natuurlijk wil je helemaal niet onbeleefd zijn, maar een waardevol gesprek hebben over geloof en wat Jezus daarmee te maken heeft.

Je kunt pas iemand echt begrijpen als je goed luistert naar wat de ander zegt. De bijbel zegt hier ook veel over. Hier twee voorbeelden uit Spreuken.

 

Spreuken 10:19 “Een veelprater begaat al snel een misstap, wie zijn tong in toom houdt is verstandig”.

Spreuken 18:13“Wie antwoordt zonder eerst te luisteren, handelt dwaas en maakt zichzelf belachelijk”.

 

We kunnen soms de neiging hebben om vooral bezig te zijn met de boodschap die we willen vertellen. Probeer eens je eigen agenda neer te leggen en aandachtig te luisteren naar het verhaal van de ander. Goed luisteren kun je oefenen, en het is een essentiële vaardigheid wanneer we Christus’ liefde aan anderen willen overbrengen.

 

Vragen stellen

Wanneer je aan evangelisatie denkt, denk je misschien eerder aan spreken dan aan luisteren en vragen stellen. Maar kijk maar eens naar Jezus in de bijbel. Je zult verbaasd staan hoe vaak Jezus niet direct een antwoord geeft, maar hoe vaak hij juist iemand een vraag terug stelt.

 

Spreuken 20:5 “Wat omgaat in een mensenhart is als diep verborgen water, iemand met inzicht brengt het naar boven”.

 

Tijdens een gesprek over geloof wil je graag de ander helpen om dieper na te denken wat hij of zij gelooft, daarom is het goed om open vragen te stellen (wie, wat, waar, wanneer, waar, hoe, waarom). God wil onze talenten, en ook die van luisteren en vragen stellen gebruiken. Maar boven alles hebben we de leiding en de kracht van de Heilige Geest nodig. Bid daar dus ook om!

Veel plezier met oefenen en je zult zien dat luisteren en goede vragen stellen vele deuren in een gesprek kunnen openen.

Heb je meer vragen? Stuur een berichtje

  • We gebruiken je gegevens zodat we contact met je op kunnen nemen, klik hier voor meer informatie over ons privacybeleid.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.