Skip to content

God luistert je af!

Home | God luistert je af!

Door: Robert de Heer

Zoals je vast hebt gehoord wordt er de laatste tijd veel gepraat over privacy en afluisterschandalen. Zo zal de grote baas van de NSA dit jaar niet hoeven rekenen op een kerstkaart van bondskanselier Angela Merkel en de paus nu ze weten dat ze langere tijd zijn afgeluisterd. Maar hoe zit dat eigenlijk met God? In hoeverre schendt Hij onze privacy?

Afluisterpraktijken in de bijbel

In psalm 139 beschrijft David heel mooi hoe God ons heeft gemaakt en dat Hij ons door en door kent. Laat ik wat zinnen quoten.

„HEER, u kent mij, u doorgrondt mij,
u weet het als ik zit of sta,
u doorziet van verre mijn gedachten.
Ga ik op weg of rust ik uit, u merkt het op,
met al mijn wegen bent u vertrouwd.

Geen woord ligt op mijn tong,
of u, HEER, kent het ten volle.
U omsluit mij, van achter en van voren,
u legt uw hand op mij.
Wonderlijk zoals u mij kent,
het gaat mijn begrip te boven.

Hoe zou ik aan uw aandacht ontsnappen,
hoe aan uw blikken ontkomen?”

Goddelijke privacyschending

Allemaal hartstikke mooi natuurlijk. Maar de afluisterpraktijken van de Amerikanen zijn natuurlijk kinderspel vergeleken met de manier waarop God ons in de gaten houdt. We lezen hier dat God alles weet, alles ziet, alles hoort, tot onze gedachten toe. Of je nu zit of staat, of je nu op de bank ligt met een fles bier, of dat je staat te zingen onder de douche. Hij weet alles! Als dat geen privacyschending is dan weet ik het ook niet meer. Toch?

Deleten van de hemelse server

God is almachtig. Dat klinkt als een ingewikkeld woord. Maar simpel gezegd betekent het gewoon dat Hij alle macht heeft, en dat Hij dus ook alles kan. Hij kan dus ook alles zien en horen wat we doen. Maar waarom zou dat eigenlijk zo erg zijn? Verkoopt God de informatie die Hij ziet er hoort door aan Google zodat ze betere resultaten kunnen leveren bij een zoekopdracht? Nee. God heeft ons lief en heeft het allerbeste met ons voor. Daar mogen we op vertrouwen. Hij lacht met je mee wanneer je vrolijk bent. Hij huilt met je mee wanneer het moeilijk is. En Hij wil je helpen groeien wanneer er dingen moeten veranderen in je leven. Wat mooi eigenlijk dat God zo betrokken wil zijn in ons leven en dat Hij door Jezus alles van zijn hemelse server wil wissen wat daar niet thuis hoort.